Van maart tot september 2013 kan je in de Leiestreek en het Brugse Ommeland terecht voor 7 interactieve tentoonstellingen met als thema Iedereen Flandrien! In de expo’s ontdek je de verhalen en geschiedenis van de Flandriens en de grote wielerklassiekers uit de regio.
Je wordt ook uitgedaagd om in de voetsporen te treden van de wielerhelden door een sprintje te doen op een replicafiets van een Flandrien. We geven meteen mee dat de snelste spurters kans maken op een uniek VIP-arrangement tijdens de voorjaarsklassiekers in 2014!

Kijk hier naar jouw tussenstand.

Ontdek de 7 locaties

Op 19 maart is het startschot te horen in het Wielermuseum (Wiemu) in Roeselare. De tijdelijke tentoonstelling op de eerste verdieping focust op wielerlegende Eric Leman. Een ritje op een replica van zijn fiets brengt je meteen in zijn leefwereld. Daarnaast kan je ook jouw kennis over Eric Leman en tijdgenoot Eddy Merckx testen in een kennissprint. Met behulp van de Flandrienmachine kan je jouw Flandriengehalte meten.

Wie op 20 maart supportert tijdens de doortocht van Dwars door Vlaanderen, mag zeker Veloods in Waregem niet links laten liggen. Dé figuur die in deze expo aan bod komt, is natuurlijk Briek Schotte. Maar ook Armand Desmet, de wielerklassieker Dwars door Vlaanderen en Fiorenzo Magni, die maar liefst 3 maal de Ronde van Vlaanderen won, krijgen aandacht in de tentoonstelling.

Liefhebbers van de E3 Harelbeke blijven ook niet op hun honger zitten. Voor de gelegenheid is Peter Benoit een enorme wielerfan, want zijn museum is volledig ingekleed in het thema. Naast de wielerklassieker staat ook Stijn Devolder in de kijker.

We vieren dit jaar niet alleen 100 jaar Ronde van Vlaanderen, maar ook de 75e editie van Gent-Wevelgem. Ongeziene foto’s en affiches en een overzicht van alle winnaars mag je zeker verwachten. Daarnaast krijgt ook de eerste ‘Monsieur Paris-Roubaix’ Gaston Rebry de nodige aandacht. OC De Cerf in Gullegem is hier de te bezoeken locatie.

Wielerlegende Paul Deman, geboren in Rekken en gestorven in Outrijve, komt zowel in de tentoonstelling in Menen als in de tentoonstelling in Bossuit aan bod.

Zijn winst van de eerste Ronde van Vlaanderen is te zien in het Jukeboxmuseum in Menen, dat voor de gelegenheid aangevuld wordt met een tijdelijke tentoonstelling. In het pompgebouw in Bossuit ontdek je dan weer dat zijn wielercarrière uit meer dan dat bestaat en kom je zelfs alles te weten over zijn leven na het wielrennen.

In Avelgem stierf niet alleen Paul Deman, het is ook de plaats waar wielerheld Marc Demeyer werd geboren. Deze ‘beul van Outrijve’ krijgt eveneens een plaats in de tentoonstelling.

Een tentoonstellingsreeks rond Iedereen Flandrien zonder Karel Van Wijnendaele te belichten is onmogelijk. In het diocesaan centrum Groenhove in Torhout ontdek je dan ook meer over deze Torhoutenaar en stichter van de Ronde van Vlaanderen. Gezien het religieuze karakter van de plek wordt hier ook het thema ‘geloof en bijgeloof’ in de koers onder de aandacht gebracht.